Breaking Posts

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

3D Nedir ?

3D Türkçesi 3 boyut anlamına gelen 3 dimension (boyut) demektir. Geniş anlamda 3 boyutun olması demek yüksekliğin(1) derinliğin(2) genişliğin(3) olmasıdır. 

Bunlara 4.sünü eklersek buda “zaman” olur -ki bu animasyonla ilgilidir. 3D’nin meydana gelebilmesi için bir düzlem, 3 boyutlu bir obje ve bir ışık kaynağının olması gereklidir. 3D 3 koordinat sistemi üzerine kurulur.Bunlar X, Y ve Z eksenleridir.Aşağıdaki karede bunu daha rahat anlayabiliriz.


3d koordinat düzlemi Y – Yükseklik | Z Derinlik ve X Genişlik

Şekilde Bir düzlem üzerinde bir ışık kaynağı ve ışık kaynağından etkilenen objeler koordinat düzlemi üzerine yerleştirilmiş durumda. İşte bunların oluşturduğu çizimlere 3D (3 boyutlu) grafikler diyoruz.

3 boyutlu grafik çizimler oluşturmak için dünyada en çok kullanılan programların başında 3ds max, maya, xsi ve sitemizde derslerini bulacağınız diğer programlar gelir. Bu programlardan en çok kullanılanı, 3ds max ve maya’dır. Neden 3ds max yada maya sorusunun cevabı basittir. Çok tercih edilme sebepleri, yaygın kullanım ve diğerlerine göre kolay kullanıcı arayüzüne sahip olmalarıdır. 

Ayrıca yaygın kullanımı alanı sayesinde oldukça fazla döküman temini de tercih nedenlerinden birisidir.maxi3d.net